HET GERECHT (T)REKT HAAR PLAN(T)

ANTWERPS PARKET DRIJFT CANNABISCONSUMENT IN DE CRIMINALITEIT

Normaal gezien zou vandaag, 24 januari, de zaak in hoger beroep hebben gediend die vzw Trekt Uw Plant en 5 van haar leden hebben aangespannen tegen het vonnis van 25 april 2007. Vanwege drukke zaken op de rechtbank heeft het Hof besloten deze zaak uit te stellen tot donderdag 12 juni 2008, om 10 uur.


Waar gaat het hier ook weer om?

Op 12 december 2006 presenteerden 6 leden van Trekt uw Plant in de
Kruidtuin in Antwerpen een plantage bestaande uit 6 cannabisplantjes. De vereniging had zich bij de opzet van deze gemeenschappelijke plantage volledig gehouden aan de ministeriële richtlijn die in januari 2005 door minister Onkelinx en alle procureurs-generaal van België werd ondertekend. Deze richtlijn bepaalt dat het bezit van max. 3 gram of een cannabisplant door een volwassen persoon niet meer wordt vervolgd, tenzij sprake is van verstoring van de openbare orde of verzwarende omstandigheden. Voor de presentatie van de plantage was toestemming verleend door het Antwerpse schepencollege, na een gunstig advies door de politie, dienst openbare orde.

Het Antwerps parket, vertegenwoordigd door substituut-procureur Olivier Lins, besloot echter om de vzw te vervolgen. De plantage werd in beslag genomen en vernietigd, en op 28 maart 2007 diende de eerste zaak tegen Trekt Uw Plant voor de Correctionele Rechtbank van Antwerpen. Daar betoogde Lins dat de ministeriële richtlijn niet gevolgd diende te worden, aangezien Trekt Uw Plant een criminele organisatie zou zijn, hetgeen kon worden aangemerkt als een “verzwarende omstandigheid”.

De uitspraak van de Correctionele Rechtbank op 25 april 2007 maakte korte metten met deze redenering: Trekt Uw Plant is geen criminele organisatie, maar haar leden worden wel veroordeeld vanwege het bezit van cannabis. In de strafmaat (3 leden kregen strafopschorting, 2 anderen een boete van 15 euro) maakt de rechtbank echter duidelijk dat deze veroordeling vooral als symbolisch moet worden beschouwd.

Natuurlijk is Trekt Uw Plant tegen deze uitspraak in beroep gegaan. Elke veroordeling van ons initiatief komt immers neer op het vernietigen van de ministeriële richtlijn, een besluit dat na jarenlange discussies tussen politici en experts tot stand is gekomen. De conclusie in januari 2005 was dat teelt en bezit van cannabis voor persoonlijk gebruik niet langer vervolgd diende te worden. Trekt Uw Plant heeft deze redenering van de wetgever nauwgezet gevolgd en in de praktijk gebracht.

In de afgelopen maanden is gebleken dat ook politievertegenwoordigers de ministeriële richtlijn wel degelijk volgen. Zo stelde politiecommissaris Lambrechts van Brasschaat in het Nieuwsblad van 11 augustus 2007 vast: “Elke Belg mag zijn eigen (cannabis-)plantje kweken.” En verduidelijkt commissaris Jean-Marie Samyn van politiezone MIDOW in Meulebeke in het Nieuwsblad op 14 september 2007: “Het is perfect toegelaten om in de tuin een paar hennepplanten te kweken voor eigen gebruik”.

Door Trekt Uw Plant te vervolgen beschermt het Antwerps parket in feite de belangen van de georganiseerde drugscriminaliteit. Immers, als zij niet voor eigen gebruik mogen telen zijn de ongeveer 350.000 Belgische cannabisconsumenten gedwongen zich te voorzien op de illegale markt waar ze blootgesteld zijn aan het criminele milieu. Ze lopen, door het ontbreken van enige controle op produktie en distributie, het risico in aanraking te komen met cannabis die verontreinigd is met produkten zoals glas, lak en DDT, welke zeer ernstige (en perfect vermijdbare) schade toebrengen aan de gezondheid.


De handelwijze van het Antwerps parket draagt ook direct bij tot de overlast van drugstoerisme rond de coffeeshops in Nederland. Die vormen immers het enige alternatief voor de illegale cannabismarkt, al loopt de Belgische consument die zijn cannabis in Nederland aanschaft nog altijd het risico vanwege drugssmokkel te worden aangeklaagd. Dit geldt ook voor mensen die cannabis als geneesmiddel gebruiken tegen pijn- en andere klachten, en die dit door hun Belgische arts krijgen voorgeschreven.

De handhaving van het cannabisverbod wordt meestal gerechtvaardigd door te
verwijzen naar de noodzaak om jongeren te beschermen. Echter, juist
minderjarigen lopen het gevaar met de risico’s van een illegale cannabismarkt
geconfronteerd te worden. In de tabakswinkels moeten jongeren kunnen bewijzen
dat ze boven de 16 jaar zijn. De meeste drugsdealers maken hier geen punt van.

Tevens wordt het verbod op cannabis misbruikt door politie en justitie om bepaalde groepen jongeren te criminaliseren. Vooral jongeren van allochtone afkomst worden in Antwerpen al gauw beschuldigd van “drugsoverlast”. In de toekomst mogen we, zoals beschreven staat in het “Stadsplan Veilig” verdere acties verwachten tegen deze jongeren in de zogenaamde “hotspots” Berchem, Kiel en Hoboken. Het gevolg is dat een aanzienlijk deel van onze gevangenispopulatie bestaat uit allochtone jongeren met drugsdelicten als belangrijkste motief voor veroordeling. Op die manier ontstaat de indruk dat de allochtone gemeenschap “crimineler” is dan de autochtone.

Elke veroordeling van Trekt Uw Plant is dus een geschenk voor de illegale drugshandel. Deze houdt geen rekening met de noodzaak om problemen zoals gebruik door minderjarigen, gezondheidsrisico’s of maatschappelijke overlast te vermijden of voorkomen. Trekt Uw Plant is opgericht om deze problemen op te lossen, maar dit wordt door de houding van het parket onmogelijk gemaakt.

Het spreekt vanzelf dat wij tegen welke veroordeling ook in hoger beroep zullen gaan. Wij zijn bereid om een langdurige strijd te voeren om ons recht te halen, als het moet tot aan het Europese Hof in Luxemburg. En we roepen alle Belgen die cannabis consumeren en die het met ons eens zijn op om lid te worden, dit kan voor 25 euro per jaar.

Namens Trekt Uw Plant vzw

Philippe De Craene / Joep Oomen

 
Blog Directory - Blogged