Op 3 mei test Trekt Uw Plant de rechtsstaat in België

Beste mensen,
Hierbij het laatste persbericht van Trekt Uw Plant. Met dank om het te verspreiden..
groetjes

De vzw Trekt Uw Plant organiseert aanstaande zaterdag, 3 mei, op de Vrijdagmarkt in Antwerpen de Worldwide Marijuana March. Deze manifestatie wordt sinds 1996 jaarlijks in meer dan 230 steden ter wereld georganiseerd, en is bedoeld als protest tegen het wereldwijd verbod op de produktie en consumptie van de cannabisplant.

De Worldwide Marijuana March is geen blow in. De organisatoren roepen niemand op om in het openbaar cannabis te gebruiken, integendeel. Wij vinden dat het gebruik van cannabis of eender welke drug, legaal of illegaal, een privé-zaak is, waar niemand zich aan hoeft te storen of mee te bemoeien.

De manifestatie is bedoeld als cultureel en politiek statement. Tussen de optredens van performers, dichters en muzikanten door zullen de leden van Trekt Uw Plant het publiek informeren over de positieve eigenschappen van hennep en cannabis. Zo zou de teelt van industriële hennep een belangrijk perspectief kunnen bieden op het vinden van duurzame alternatieven in de energie-, textiel-, papier- en bouwsector.

Enkele leden van Trekt Uw Plant zullen op de Vrijdagmarkt elk een cannabiszaadje planten, en dat na afloop mee naar huis nemen. Uit dit zaadje zal een plant groeien die zij, volgens een ministeriële richtlijn van 25 januari 2005, in hun bezit mogen hebben. Deze richtlijn stelt dat het bezit van max. 3 gram cannabis of 1 plant door een volwassene, zonder dat sprake is van verzwarende omstandigheden, enkel wordt bestraft met een vereenvoudigd proces-verbaal. Een VPV leidt niet tot justitiële vervolging. De cannabis mag ook niet in beslag worden genomen als de betrokkene daar geen afstand van doet.

Trekt Uw Plant is opgericht om Belgen die regelmatig cannabis gebruiken, hetzij voor medicinale, hetzij voor recreationele doeleinden, te ondersteunen bij het telen van een cannabisplant. Om lid te worden van Trekt Uw Plant moet men meerderjarig, in België woonachtig, en cannabisgebruiker zijn. Ieder lid van Trekt Uw Plant kan bij de vereniging terecht voor advies en ondersteuning om zijn of haar plant groot te brengen.

In december 2006 vestigde Trekt Uw Plant een gemeenschappelijke plantage waarin een plant per lid zou worden geteeld. De uitvoering van dit voorstel werd vervolgens geblokkeerd door het parket van Antwerpen, en de definitieve gerechtelijke uitspraak in deze zaak is nog niet gevallen. Ondertussen heeft de Antwerpse rechter wel uitgesproken dat het recht op vereniging door de Grondwet is gewaarborgd, en bijgevolg, dat het bestaan van Trekt Uw Plant op zich geenszins strafbaar is.

Op 3 mei 2008 zullen enkele leden van Trekt Uw Plant om 14.30 uur elk 1 persoonlijk cannabiszaadje planten in aparte persoonlijke stekblokjes. Deze persoonlijke stekblokjes worden níet samen gezet in een plantage. Elk van de leden houdt zijn persoonlijk stekblokje, met zijn persoonlijk cannabiszaadje erin, zelf bij en neemt die na afloop mee naar huis. Uit elk persoonlijk cannabiszaadje zal een persoonlijke cannabisplant groeien. Zoals toegestaan wordt door de wet.

De Vlaams Belang Jongeren hebben opgeroepen tot een tegendemonstratie tegen dit evenement. Drie jaar geleden mondde een soortgelijke demonstratie uit in het gooien van een stinkbom door de VBJ, die vervolgens een begrafenisstoet trof die op dat moment over het Conscienceplein trok. Trekt Uw Plant wil met iedereen in discussie gaan, ook met de VBJ. Maar wel op een waardige manier. Wij respecteren ieders vrijheid van meningsuiting, wij hopen dat het VBJ dat respect ook kan opbrengen.

Op 3 mei wordt in feite de Belgische rechtsstaat getest. Na jarenlang parlementair debat is afgesproken dat het principe van teelt van cannabis voor persoonlijk gebruik zou worden gerespecteerd. Elke verstoring van de zaadplanting, door het parket of door anderen, komt neer op het schenden van dit principe. Dat kan alleen maar diegenen ten goede komen die geen baat hebben bij dit principe: de criminele organisaties.



Namens Trekt Uw Plant

Kris Verdonck, Philippe Decraene en Joep Oomen

Tel. 03 293 0886 / 0495 122 644 (Joep) / 0494 807 350 (Philippe) / 0486
- 357595 (Kris)

Lange Lozanastraat 14

2018 Antwerpen

www.trektuwplant.be <http://www.trektuwplant.be/>

info@encod.org <mailto:info@encod.org>


 
Blog Directory - Blogged