Trekt Uw Plant leden opgepakt tijdens marihuana march



TREKT UW PLANT • MARIHUANA MARCH ANTWERPEN
ZATERDAG 3 MEI • PERSBERICHT

Trekt uw Plant organiseerde vanmiddag, zaterdag 3 mei, in het centrum van Antwerpen het Belgische luik van de Worldwide Marihuana March, een evenement dat in meer dan 200 steden plaats vond en in essentie gericht is tegen de criminalisering van cannabisgebruik en voor de legalisering van de plant, het gebruik en de kweek ervan.

Wat begon als een vrolijke, ludieke en in essentie vrijblijvende happening, ontaarde door tussenkomst van de politie in een agressieve en bedroevende situatie. Zes mensen werden opgepakt.

Poëzie, muziek, een bevreemde toespraak. Dat waren de belangrijkste ingrediënten van de actie op de vrijdagmarkt. Passanten keken wat vreemd op en een dertigtal jongeren en/of oudere-jongeren keken toe. De vzw TREKTUWPLANT kondigde aan om in lijn van de Ministeriële omzendbrief een zaadje te zullen planten en dat werd op lauw applaus onthaald door de toeschouwers. Die zijn in Antwerpen namelijk wel meer gewend. Sommigen herinneren zich wellicht de Belgische Cannabis Consumenten Bond die inmiddels meer dan tien jaar geleden ongestraft blow-ins organiseerde 'tegen het systeem' of de Muze, de bruine kroeg die ooit een pleisterplaats was van jointrokende hippies.

Maar Antwerpen is duidelijk lang niet meer zo tolerant als het vroeger was. Toen drie bestuursleden van Trektuwplant elk een zaadje in een potje stopten en dat bewaterden, was het voor de Antwerpse politie genoeg geweest. Voor de ogen van dagjesmensen en enkele tientallen toeschouwers werden ze hardhandig de combi ingesleurd. In opdracht van de procureur, aldus de politiewoordvoerder. Een vierde aanwezige werd ook meegenomen. Waarom is niet duidelijk.
Toen een dertigtal mensen zich naar de Oudaan begaven om uitleg te vragen over het waarom van de arrestaties, werden ook daar nog twee mensen gearresteerd wat het aantal op zes arrestaties brengt.

België is sinds het aantreden van de regering Leterme en zijn CD&V duidelijk weer een pak naar rechts opgeschoven. Censuur is weer bon ton en ludieke acties zijn niet meer toegelaten. Zelfs het in de grond steken van een zaadje, is aanleiding genoeg om opgepakt te worden. Nochtans is dat soort zaad bij elke dierenzaak verkrijgbaar onder de benaming 'kempzaad'.

De tussenkomt van de politie in opdracht van de procureur toont de absurditeit, onwerkbaarheid, onbekwaamheid en idiotie van het Belgisch beleid. Toen Minister van Justitie Van Deurzen enkele weken geleden een 'zerotolerantiebeleid' aankondigde werd daar schamper over gedaan. Maar blijkbaar werd de Ministeriële omzendbrief van de vorige regering inmiddels geschrapt. Het enige resultaat van dit beleid is de totale onduidelijkheid en daarmee rechtsonzekerheid waarin Belgische cannabisconsumenten zich vandaag bevinden.

Geldt voor het bezit van drie gram cannabis en één enkele plant nog steeds de laagste prioriteit wat betreft opsporing en repressie? Is de Ministeriële omzendbrief nog geldig? Mag een volwassene in dit land nog een jointje roken zolang hij dat niet doet in aanwezigheid van minderjarigen en geen overlast veroorzaakt? Niets is nog duidelijk.

Onduidelijkheid is het grootste gevaar voor een rechtsstaat. Elke burger heeft het recht om klaar en duidelijk te weten wat toegelaten is en wat verboden. Indien dat niet duidelijk is, is de burger niet strafbaar.

Het lijkt ons daarom een zeer domme zet van de overheid om dermate repressief op te treden tegen een organisatie die in al haar acties en al haar communicatie pleit voor een duidelijke regeling in het belang van de gebruikers, de bevolking in het algemeen en dus in het belang van de overheid zelf.

We verwerpen deze blinde repressie die meer lijkt op het beleid van de jaren vijftig uit de vorige eeuw dan op een verstandig, rationele en efficiënte politiek. Met goed bestuur heeft dit niets te maken en vzw TREKTUWPANT zal zich dan ook beraden over heldere, nieuwe en duidelijk acties. In het belang van de cannabisconsumenten, in het belang van vrijheidslievende mensen, tegen blinde en achterlijke repressie en voor een vrije en vrolijke samenleving.

We schreven eerder reeds:

Na de recente uitlatingen van Minister Jo Van Deurzen is de vrees ontstaan dat het onder de nieuwe regering wel eens zou kunnen uitdraaien op een totaal verbod op cannabis. Van Deurzen heeft al aangekondigd dat hij het roken van een joint wederom wil gaan vervolgen. Dat zou betekenen dat we weer teruggaan naar het jaar 1996. Wie kweekt voor eigen gebruik zou wederom voor de gevolgen moeten vrezen. Dat zou een geschenk zijn aan de illegale organisaties die in cannabis handelen, en voor meer overlast zorgen bij de Nederlandse coffeeshops. Niemand gelooft immers echt dat ook maar een van de ca. 340.000 Belgen die regelmatig cannabis consumeren hiermee op zal houden.

Het is te hopen dat een eventuele aanscherping van de richtlijn in elk geval tot een serieus politiek debat zal leiden. Ondertussen zal Trekt Uw Plant waarschijnlijk tot aan het Europese Hof van Justitie moeten door procederen om haar gelijk te halen. En is het wachten op meer lokale overheden komen die hun verantwoordelijkheid nemen, zoals die van Meulebeke en Brasschaat, waar de cannabiskweek voor persoonlijk gebruik kan rekenen op toestemming van de plaatselijke politiecommissaris (Het Nieuwsblad). Wellicht ook zal de roep van de burgemeesters van Nederlandse grenssteden om samen met hun Belgische collega’s een oplossing te vinden voor het coffeeshoptoerisme een grotere rol gaan spelen. In elk geval is de huidige situatie niet lang houdbaar, daar kunnen vriend en vijand het over eens zijn.

We stellen vandaag vast dat er een grens doorbroken is. Het is aan de vrijheidslievende Belgen om daaruit hun conclusies te trekken. Want dit heeft in essentie niets te maken met het gebruik van cannabis maar alles met slecht bestuur. en daar dreigen we allemaal het slachroffer van te worden.

meer info: http://www.trektuwplant.be/

Peter terryn (stichtend lid Belgische Cannabis Consumenten Bond • stichtend lid Cannassistance • lid Trekt Uw plant)

0486 499 453

 
Blog Directory - Blogged