DE MAASTRICHTSE WIETBOULEVARD

De Wietboulevard

Nederlands-Belgische soap in veel afleveringen

Wat voorafging:

Zoals elk land ter wereld hebben ook België en Nederland een aantal cannabisgebruikers. Er is dus vraag naar cannabis. Het aanbod kan komen van de overheid via een gecontroleerde productie en verkoop. Bij gebrek aan zulk een wit circuit, zal het aanbod komen uit het zwarte circuit. Maar één zaak is zeker, waar vraag is zal het aanbod volgen.

België heeft gekozen voor het zwarte circuit. Nederland kiest voor de grijze zone. Belgen die met dat zwarte circuit niets te maken willen hebben, gaan de grijze zone van Nederland opzoeken. Veel mensen met andere verslavingen verzetten zich tegen deze vorm van toerisme.

Om het allemaal wat eenvoudiger en vooral overzichtelijker te maken, heeft burgemeester Leers van Maastricht "De Wietboulevard" bedacht, een plek buiten het stadscentrum, waar het aangenaam vertoeven zal zijn met een beetje pot en een potje pool. Wie daar problemen mee heeft is een problemenzoeker, zeggen de voorstanders. Het is een "groot commercieel drugscomplex", zeggen de tegenstanders.

Maastricht wil acht coffeeshops uit de binnenstad naar één van de drie geplande CoffeeCorners verhuizen. Wat een buitenkans voor architecten en andere creatievelingen om dat te mogen opbouwen. De eerste vergunningen zijn voor Mississippi, Smokey en Smurf. Zij krijgen een voorlopige uitbatervergunning van drie jaar.

Maar als het aan Patrick Dewael (Binnenlandse zaken) en Jo Vandeurzen (Justitie - foto) ligt, dan komt die verhuis er niet. Ze hebben er bij Hirsch Ballin (Justitie NL) op aangedrongen om burgemeester Leers op andere gedachten te brengen.

Huub Broers, burgemeester van Voeren stelt dat Nederland reclame gemaakt heeft voor zijn tolerant systeem en dat de problemen die daaruit voortvloeien, niet naar België mogen verschoven worden. Hij stelt heel wat overlast in het vooruitzicht. De overlast zal vergelijkbaar zijn met de verkeersoverlast die door bijvoorbeeld Morres Meubel veroorzaakt wordt. Met dit verschil: de ene keer gaat het om materieel genot, de andere keer om geestelijk genot.

De reden moet dan ook eerder gezocht worden in de ideologische weerstand dan in abstracte argumenten als "maatschappelijke overlast". Als Leers zijn plannen doorzet, zullen Vandeurzen en Dewael juridische stappen ondernemen bij het Europees Hof van Justitie in Luxemburg. En die zijn streng. Die hebben België onlangs nog veroordeeld voor het opsluiten van minderjarige asielzoekers. Beef en sidder.

Zal Leers inbinden?

Zal Vandeurzen de oorlog verklaren aan Hirsch Ballin?

Zal Dewael een muur bouwen in Smeermaas?

Volgende keer een antwoord op deze prangende vragen!

Door Jos Nijsten, www.cannaclopedia.be

 
Blog Directory - Blogged