Q dan toch niet voor coffeeshops

BRUSSEL - Vincent Van Quickenborne is voorstander van de legalisering van softdrugs, maar pleitte niet voor coffeeshops in ons land.

Zolang hij staatssecretaris was, hield Vincent Van Quickenborne (Open VLD) zich aan de vraag van zijn partij om het even niet te hebben over softdrugs (en het koningshuis).

Nu hij opnieuw gewoon kamerlid is, treedt hij wel weer in debat over het onderwerp. En opnieuw heeft hij een relletje aan zijn been.

Van Quickenborne verzette zich in het Canvas-programma Phara tegen het plan van Maastricht om een aantal coffeeshops te verplaatsen buiten het stadscentrum, dicht bij de Belgische grens.

'Als die coffeeshops overlast veroorzaken, waarom sluit u ze niet gewoon, in plaats van ze te verhuizen naar België', wierp de Kortrijkzaan de Maastrichtse burgemeester, Gerd Leers, voor de voeten. Hij stipte aan dat de coffeeshops ook in België problemen veroorzaken, omdat de verkochte waar in ons land gekweekt wordt.

'Laat ons de hypocrisie uit het beleid weghalen', aldus de Open VLD'er, 'waarbij je in België wel mag gebruiken maar niet verkopen en in Nederland wel mag verlopen maar niet kweken.'

De softdrugkwestie wordt volgens hem best op Europees niveau geregeld. Daarna herhaalde de liberaal zijn bekende pleidooi voor de legalisering van softdrugs.

Omdat Van Quickenborne gisteren in het buitenland verbleef, verspreidde Open VLD een persbericht dat zijn standpunt toelichtte.

Het leest eerder lachwekkend. 'Van Quickenborne pleitte niet voor coffeeshops in eigen land', staat er. 'Hij is er voorstander van om op termijn ook op een legale en gecontroleerde manier softdrugs te kunnen kopen. Over de manier waarop heeft hij zich echter niet uitgesproken. Er zijn vele andere manieren denkbaar om te komen tot een legale wijze van verdeling van softdrugs dan coffeeshops.'

Welke zijn die andere denkbare manieren? Op die vraag wou de woordvoerder van Open VLD gisteren niet ingaan. We voelen ons niet geroepen suggesties te doen, klonk het. 'Maar zeggen dat Van Quickenborne voorstander is van coffeeshops is wat kort door de bocht.' Officieel schaart Open VLD zich achter de rondzendbrief-Verwilghen, die op een gedoogbeleid voor bezit van cannabis neerkomt.

Verder willen de liberalen in ons land niet gaan, de kwestie moet Europees geregeld worden, zoals ook Van Quickenborne voorstelde.

Het is niet de eerste keer dat die teruggefloten wordt voor zijn standpunt over softdrugs. Toen hij in 1999 aankondigde dat hij een joint zou roken in de Senaat, kreeg hij een strenge reprimande van zijn toenmalige partij VU/ID. Jong Spirit feliciteerde Van Quickenborne gisteren met zijn stellingname.

De Standaard, 2008.02.02, Anja Otte

 
Blog Directory - Blogged