WIETBOULEVARD OP DE HELLING

Bron: KNACK


2008.03.11




De hergroepering van een aantal coffeeshops aan de rand van Maastricht, de zogenaamde Wietboulevard, staat op de helling. De gemeente krijgt daar geen vergunning voor, zo heeft een Nederlandse rechtbank dinsdag beslist. Maastricht wil echter doorzetten met haar plannen en gaat een nieuwe bouwaanvraag indienen.



Maastricht wil een aantal coffeeshops, waar softdrugs worden verkocht, uit het stadscentrum om de overlast te verminderen. De Belgische regering en enkele gemeenten in Limburg lopen storm tegen de plannen omdat ze vrezen zelf voor de overlast op te draaien.



Zeven Vlaamse en Waalse gemeenten evenals de Nederlandse gemeente Eijsden en een aantal ondernemers in de buurt waar de Wietboulevard zou moeten komen, tekenden bezwaar aan bij de rechtbank.



Die besliste dinsdag in kort geding de bouwvergunning voor de tijdelijke coffeeshops, de zogenaamde coffeecorner, te schorsen. Dat betekent dat de stad Maastricht de werken moet stilleggen. De uitspraak ten gronde volgt later.



"Zes weken om verhuis coffeeshops beter te motiveren"



Volgens burgemeester Guido Willen van Lanaken, een van de gemeenten die klacht indiende, heeft de stad Maastricht zes weken de tijd om de beslissing over de verhuis van drie coffeeshops naar de stadsrand beter te motiveren.



Willen meent dat er een milieu-effectenrapport (MER) moet worden opgesteld. "Want zo'n coffeecorner lokt jaarlijks meer dan 500.000 bezoekers", aldus de burgemeester.



De rechter vond het tijdelijke karakter van de vestiging van drie coffeeshops aan de Oosterweg volgens hem onduidelijk.



Maastricht geeft plan niet op



Volgens burgemeester Gerd Leers (CDA) van Maastricht is de uitspraak van de rechter "uitstel maar geen afstel". Leers zei dinsdag vastberaden te blijven om de drugsoverlast voor de burgers van Maastricht op te lossen.



Maastricht gaat door met haar plannen om de coffeeshops vanuit het centrum naar de rand van de stad te verhuizen. Ze zal een nieuwe aanvraag indienen voor de bouw van een tijdelijke vestiging van drie coffeeshops aan de Oosterweg, in de buurt van Eijsden, Voeren en Wezet.

 
Blog Directory - Blogged