TREKT UW PLANT TEST DE WET VOOR DE TWEEDE KEER


Hoe zal het parket reageren?



Op zaterdag 3 mei 2008, vanaf 14.00 uur, zullen op de Vrijdagmarkt in Antwerpen enkele leden van de vzw Trekt Uw Plant het zaad planten van hun persoonlijke cannabisplant. Volgens een ministeriële richtlijn van januari 2005 wordt het bezit van max. 3 gram cannabis en een plant, door een meerderjarige, niet vervolgd. Het kan enkel aanleiding geven tot een vereenvoudigd proces verbaal, de cannabis wordt ook niet in beslag genomen.

Deze richtlijn is tot stand gekomen na 8 jaar van parlementaire debatten, werkgroepen, omzendbrieven, een drugsnota en een herziening door het Arbitragehof. De richtlijn is bedoeld om een situatie te scheppen waarin de individuele cannabisconsument (er zijn er zo’n half miljoen in België) zich op een veilige en wettelijke manier kan voorzien van cannabis. Daarmee zou deze niet langer afhankelijk zijn van de illegale handel in cannabis, met alle risico’s voor de volksgezondheid en openbare veiligheid die daarmee gepaard gaan.

In december 2006 vestigde Trekt Uw Plant een gemeenschappelijke plantage waarin een plant per lid zou worden geteeld. De uitvoering van dit voorstel werd vervolgens geblokkeerd door het parket van Antwerpen, en de definitieve gerechtelijke uitspraak in deze zaak is nog niet gevallen. Ondertussen heeft de Antwerpse rechter wel uitgesproken dat het recht op vereniging door de Grondwet is gewaarborgd, en bijgevolg, dat het bestaan van Trekt Uw Plant op zich geenszins strafbaar is.

Op zaterdag 3 mei worden in meer dan 220 steden ter wereld manifestaties gehouden voor de legalisering van cannabis, de zogenaamde Worldwide Marijuana March. Tevens is het maandag 5 mei nieuwe maan, de dag bij uitstek om nieuwe zaadjes in de grond te stoppen. Daarom geeft Trekt Uw Plant die dag het startsein voor het nieuwe kweekseizoen, op de Vrijdagmarkt in Antwerpen.


Vanaf 14.00 uur vindt een artistieke en informatieve namiddag plaats met deelname van diverse Antwerpse muzikanten en dichters. Enkele leden van Trekt Uw Plant zullen om 14.30 uur elk 1 persoonlijk cannabiszaadje planten in aparte persoonlijke stekblokjes. Deze persoonlijke stekblokjes worden níet samen gezet in een plantage. Elk van de leden houdt zijn persoonlijk stekblokje, met zijn persoonlijk cannabiszaadje erin, zelf bij en neemt die na afloop mee naar huis. Uit elk persoonlijk cannabiszaadje zal een persoonlijke cannabisplant groeien. Zoals toegestaan wordt door de wet.

We zijn benieuwd hoe het parket van Antwerpen dit keer zal reageren. Zal het gezond verstand zegevieren en zal men accepteren dat de teelt voor persoonlijk gebruik een manier is waarmee meerderjarige cannabisconsumenten, onder wie velen vanwege medische redenen, van cannabis kunnen genieten zonder dat sprake hoeft te zijn van criminaliteit en overlast?

Of zal het parket wederom ingrijpen, de initiatiefnemers oppakken, hun huizen doorzoeken, hun computers en mobiele telefoons afluisteren, etc?. Dan zal blijken dat 8 jaar van onderzoek, debat en besluitvorming (op kosten van de belastingbetalers) een maat voor niets is geweest, en de ministeriële richtlijn van januari 2005 naar de prullenbak verwezen kan worden.

Het parket zou op die manier laten blijken dat ze zelf de rechtsonzekerheid en rechtsongelijkheid in België bevordert. Waar het in andere regio’s (zie uitspraken van Politiecommissarissen in Brasschaat en Meulebeke in het Nieuwsblad van 11 augustus en 14 september 2007) het principe van de teelt voor persoonlijk gebruik wordt gerespecteerd, zou dat in Antwerpen niet het geval zijn. De enige die van zo’n optreden zou profiteren is de illegale handel in cannabis, die zodoende een serieuze concurrent uitgeschakeld weet.

We roepen iedereen die ons initiatief wil steunen lid te worden van onze vereniging. Vanaf 3 mei ontvangen de leden een welkomstpakket, waarmee zij in principe een buitenplant moeten kunnen grootbrengen.

Namens Trekt Uw Plant

Kris Verdonck, Philippe Decraene en Joep Oomen

Lange Lozanastraat 14

2018 Antwerpen

info@encod.org

Tel. +32 3 293 0886 / +32 495 122 644 (Joep) / 0494 807 350 (Philippe) / 0486 - 357595 (Kris)



ArtCoreFromTheHardCore
www.HaRdCOREhARMREdUCER.be
DrugWarLog


 
Blog Directory - Blogged